Számos cég szenved a kényszervállalásoktól. Ezek hosszú távon sem anyagilag, sem műszakilag nem kifizetődőek. A vállalatok a beruházások csökkenésével egymást hajszolják bele előnytelen, áron aluli munkákba. Az építőiparban jártas emberek jól tudják, hogy a legolcsóbb választás mindig ráfizetéssel jár.

Mi történik, ha egy kényszervállalóra bízza a munkát?

Garantáljuk, hogy kezdetben minden kifogástalanul fog működni, a kommunikáció és az egyezkedés is gördülékeny lesz.

A baj akkor kezdődik, amikor a megvalósítás következne. A kényszervállaló sokszor meg sem jelenik a helyszínen, ha pedig felbukkan, nincs megfelelő eszköze, gépparkja, felkészültsége, szakmailag képzetlen, sőt a helyszínen lévő többi brigádot is hátráltatja.

epitkezes

Az ár és a műszaki tartalom összefüggése igen sarkalatos kérdés. Sok cég dolgozik egy bizonyos minőségi szint alatt, és mivel a megrendelők döntéshozói sokszor elsősorban pénzügyileg elemzik az adott vállalkozót, de a szakmai képességre, tényleges teljesítményére szinte egyáltalán nem kíváncsiak, ezért olyan cégek nyernek el munkákat, akik egyszerűen nem tudják a vállalt munkát határidőre, megfelelő színvonalon elvégezni.

A kényszervállalókkal való együttműködés vége rendszerint az, hogy a megbízó elbukja az előleget és egy drágább, de megbízhatóbb csapattal kell befejeznie az építkezést. Így a beruházásra fordított költség a remélt ár többszörösére emelkedik.

Kényszervállaló definíciója

Olyan alvállalkozó, aki kényszeresen túlvállalja magát. A „kényszer”abból adódik, hogy az igen jelentős állandó költségeket – béreket, járulékokat, gépköltségeket, amortizációt – kell fizetnie, és még a fejlesztési vagy egyéb hitelei törlesztőrészleteit is.

A túlvállalás eredményeképpen a kényszervállaló kezei közül lezáratlan és félkész munkák kerülnek ki. Ezeket többnyire nem, vagy csak részben fizetik ki neki, így még több új megbízást kénytelen vállalni, egyre olcsóbban, amelyeket ismét nem tud teljesíteni, így végeláthatatlan spirálba keveredik.

Miről ismerheti fel a kényszervállalót?

A kényszervállaló jó meggyőzőképességének köszönhetően képes elhitetni a megbízóval, hogy profi szakember. Mindent, gondolkodás nélkül elvállal és kecsegtető, csábító árakat kínál. Legyünk őszinték, ezek az alacsony árak annyira jól működnek, hogy képesek vagyunk belelátni, beleképzelni a jó minőséget is.

Az ár-érték arány tudatos figyelembevétele a kiszerződéseknél még mindig nem napi rutin. A döntéseket a pénzügyekért felelős vezetők hozzák meg, azonban utána nem ők „bajlódnak” a technológiai problémákkal és a vállalkozók alkalmatlanságával.

A gyanúsan olcsó ajánlat árulkodó lehet!

Szinte arany szabályként mondhatjuk, hogy a bekért ajánlatok közül tilos a legolcsóbbat választani, mert nagy eséllyel egy, a fentebb vázolt kényszervállalkozóba fog futni.

Többször előfordult már velünk, hogy olyan megrendelő tért vissza a HÁsZ Kft.-hez, aki egy versenyeztetés folyamán a nálunk – nem ritkán gyanúsan – olcsóbb ajánlatot tevő vállalkozót választotta, ma

jd amikor szembesült hibás döntésével, újra megkeresett minket, segítséget kérve tőlünk a megvalósításra. Ez mindenkinek kedvezőtlen helyzet. A megrendelő már stresszhelyzetbe került, mi más munkáját kell, hogy kijavítsuk, és egyáltalán nem garantált a munka végeztével, hogy a megrendelő összességében elégedett lesz. Számunkra az egyik legfontosabb, hogy ne csak elvégezzük a feladatot, hanem elégedett megrendelőkkel bővítsük ügyfélkörünket.

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!