Az építkezés előtt mindenképp meg kell határoznunk, hogy miből épül fel az adott objektum. A döntésnek nagy súlya van, hiszen a falazat a létesítmény rengeteg tulajdonságára hatással van.

A végleges elhatározás előtt nem árt alaposan átgondolni, hogy miből lehet választani, melyek a legnépszerűbb falazóanyagok és azok milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal bírnak.

Tégla

A kisméretű, tömör tégla az egyik legismertebb alapanyag, amelyet hosszú ideig előszeretettel használtak.

Az utóbbi években azonban a nagyobb méretű, modern vázkerámia falazóelemek alkalmazása az elterjedtebb, mivel ezeknek sokkal jobb a hőszigetelő és páraáteresztő képességük és gyorsabban lehet velük haladni, így a falazás díja kedvezőbb. A hátrányuk, hogy törékenyek, ezért a munka során viszonylag sok hulladék keletkezik. Sérülékenységüknek köszönhetően nem lehet olyan masszív szerkezetet létrehozni belőlük, mint a régebbi, kisméretű téglákból. Emiatt a teherhordó falazattal készült szerkezetnél,  csak egy-, esetleg kétszintes épületek építhetők belőle. Ennél magasabb létesítmények esetén, úgynevezett pillérvázas szerkezet készül.

Vályog

A vályog főként régebben volt használatos, de mostanság visszatérőben van, főként azért, mert környezetbarát. A megfelelő vastagságú vályogfal számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: megfelelő a páraáteresztő képessége, illetve a vastag falak nagy tömege miatt a hőtartása.

A kivitelezés során lényeges, hogy a vályogház alá erős betonlapot kell önteni, és gondoskodni kell a falazat alatti vízszigetelésről is, mivel a vályog magába szívja a vizet, ami a falazat károsodásához vezethet.

A vályog teherbíró képessége alacsony, egyszintes épületnél nagyobbat nem javasolt ebből építeni.

Beton

Méretes létesítmények népszerű építőanyaga a beton. Földrengésálló, jó a teherbírása, nem éghető, tehát rendkívül biztonságos. Különleges formatervezést is lehetővé tesz, ami manapság kifejezetten divatos.

Hátrányaként említhető meg, hogy szinte egyáltalán nem hőszigetelt, amit külső homlokzati szigeteléssel kell kompenzálni. A betonból készült falazatok kivitelezéséhez komoly felszereltség, géppark szükséges, tehát érdemes szakkivitelezőre bízni a munkát.

Ytong

A sokak számára még idegen Ytong természetes anyag, amelynek kiemelkedően jó a teherbírása, a hőszigetelőképessége és könnyű vele dolgozni. Az építkezés során kevés törmelék keletkezik, ami költségmegtakarítást jelenthet.

A Ytong hajlamos a repedezésre, amennyiben a használt vakolat rosszul lett megválasztva, illetve ha a falak süllyedésnek indulnak.

A svéd építőanyaggal grandiózusabb épületek, társasházak is bátran építhetők.

A HÁsZ Kft. minden munkája során az adott épülethez leginkább megfelelő anyagot használja, a megrendelők igényeihez alkalmazkodva. Komoly gépparkkal, felszereltséggel rendelkezünk, korszerű alapanyagokat veszünk igénybe. Például mi a régi habarcs helyett, az emberi hiba lehetőségét kizáró zsákos, homogén kötőanyagot alkalmazzuk, ami folyamatosan ugyanazt a kiemelkedő színvonalat hozza. Továbbá a magas minőséget brigádvezetőink alapos munkája is biztosítja, hiszen a falazókőművesek tevékenységét ellenőrzik, mind a méretpontosság, mind a technológia tekintetében.

Húsz éves építőipar tapasztalatunk garancia a minőségre!

Kérjen tőlünk árajánlatot: ITT!