Senki nem a saját pénze ellensége, így mindenki a legjobb ár-érték arányú szolgáltatásokat keresi. Nincs ez másként az építkezések esetében sem, ahol jelentős összegek forognak.

A generálkivitelezést sokan a drágább, míg mások a kedvezőbb megoldások közé sorolják. Cikkünkből most közelebb juthat ahhoz, hogy megtudja, vajon a különféle szakkivitelezőkkel való együttműködés, vagy a generálkivitelezés a megfizethetőbb építkezési forma.

A generálkivitelezés esetében magasabbnak érezhetők a költségek, ugyanis előre jól látható, fix összeggel találkozik, ami hirtelen megijesztheti Önt.

Abban az esetben, ha minden építkezési fázisra külön szakkivitelezőt fogad fel, és maga veszi a kezébe az építési folyamatok irányítását, csak apránként jelentkeznek a költségek. Tehát ebben az esetben nem látható át, hogy mennyit kell az épületre szánni, de a kisebb kiadások nyilvánvalóan idővel összeadódnak. A ráfordított összeg pedig akár magasabbra is rúghat, mintha a generálkivitelezés mellett döntött volna. Nem mellékes persze az sem, hogyha egyéni vállalkozót fogad fel, és saját maga irányítja a munkafolyamatokat, rengeteg időt és energiát veszíthet.

Amennyiben a saját kezébe veszi a folyamatok irányítását, olyan váratlan fordulatok jöhetnek közbe, amelyek jócskán megnövelhetik az építkezésre szánt időt és anyagi keretet. Minden felmerülő problémát Önnek kell megoldania, amelyek – főként, ha laikusként áll neki az építkezésnek – valószínűleg gyakran jelentkeznek majd. A generálkivitelező nyilván profi, aki még ha el is ront valamit, az adott büdzséből kell elhárítania az akadályokat.

Az alvállalkozók plusz kockázatot jelentenek, ugyanis náluk a garancia nincs egy kézben. Ha valaki hibázik, el tud csúszni a teljes projekt, miközben a felelősséget senki nem vállalja magára. Nem tudnak semmi biztosítékot adni arra, hogy műszakilag korrekt épületet hoznak össze. Előfordulhat, hogy fél év múlva javítani kell valamit a létesítményen, amit ingyen egyik szakkivitelező sem fog megtenni.

Nyilván a generálkivitelezésnek is van előnyös és hátrányos oldala, amelyeket érdemes ismerni, mielőtt az építkezésbe belekezdene.

Negatívum

A nem szakképzett generálkivitelezők számára nehézkes a határidők pontos betartása, valamint a tervek szigorú figyelembevétele melletti munkavégzés.

Pozitívum

A generálkivitelező az összes szükséges szakembert biztosítja, az alapanyagokat beszerzi, és a munkafolyamatokat összeszervezi. Munkájára garanciát kell vállalnia, így hibás teljesítés esetén javítania kell a kivetnivalókat, természetesen plusz költségek nélkül. Egy erős generálkivitelező nem fut el a problémák elől, hanem megoldja azokat.

Amennyiben Önnek is az a véleménye, hogy a generálkivitelezés a lehető legbiztonságosabb építkezési forma, válassza a HÁsZ Kft. szolgáltatását és a negatívumoknak nyomát sem észleli majd! Kérjen tőlünk árajánlatot és belátja, a generálkivitelezés a kedvezőbb megoldás!

Árajánlatot kérek »